farmacie veterinara | ambulanta veterinara | pet shop | pet mobil | magazin veterinar online | taxi animale | cosmetica canina | vaccinari | implantare microcip
Home
Servicii
Oferte
Articole
Pet Shop
Contact
Intreaba

Otitele externe

Rasele de caini predispuse la aparitia otitei sunt: Cocker spaniel, Retriever, indeosebi rasele cu urechi lungi, rasele cu pilozitate abundenta (Terrier, Caniche, Ciobanesc) si rasele cu stenoza canalului auditiv precum Shar-Pei.

Cauze primare
Agentii patogeni frecvent intalniti in otita externa sunt reprezentati de:
- bacterii: (Staphilococcus intermedius, Pseudomonas, Proteus, Corinebacterium, E.Coli),
- fungi: (Malassezia, Candida),
- paraziti (Otodectes cynotis,Demodex,).
Un rol important in aparitia otitei il au reactiile de hipersensibilitate din alergiile alimentare sau la unele medicamente sau substante din mediu inconjurator.
Corpii straini: ariste de iarba, seminte diverse precum si obstructiile prin neoplasme, polipi, cerumen, par sau aglomerari de cerumen, par si praf conduc la aparitia otitei externe.

Metodele de diagnostic cuprind: examene parazitologice, microscopice si micologice din secretia auriculara.

Semnele clinice ale otitei externe sunt:
-Inrosirea si umezirea canalului auditiv extern,
-Durere si scuturarea capului,
-Scarpinat insistent cu membrul posterior,
-Exudat urat mirositor ce obtureaza conductul auditiv,
-Cainii din rasa ciobanesc si pisicile afectate de otita isi tin urechile lasate in prelungirea capului,
-Mers cu capul intr-o parte in functie de urechea afectata
-Semne vestibulare: nistagmus (miscari oscilatorii ritmice ale globilor oculari), anorexie, ataxie, voma, care apar in agravarea otitei externe cu otita medie si interna.

Tratamentul
Local - Initial se va face o usoara toaleta cu ser fiziologic caldut iar apoi in functie de agentul patogen care a cauzat otita se vor aplica local-antibiotice (cloramfenicol sau gentamicina), antifungice (miconazol), sau ivermectine in cazul otitei parazitare (singure sau asociate) . Mai pot fi utilizate: antiseptice precum clorhexidina gluconat, corticosteroizi sau astringente(alcool izopropilic, acid boric, acid salicilic).

General - Cuprinde de asemenea in functie de agentul patogen incriminat si de gravitatea otitei, antibiotice cu spectru larg, antifungice (ketoconazol) sau ivermectina in cazul otitei parazitare.
Cu o terapie adecvata otita externa se vindeca in 3-4 saptamani.
Stenoza conductului auricular se remediaza chirurgical.
Otitele medii ce complica otitele externe necesita un interval mai mare de antibioterapie ce poate ajunge la 6 saptamani.

[înapoi la articole]
farmacie veterinara
Copyright © 2009 Vet Express. Toate drepturile rezervate.
webdesign design-it