farmacie veterinara | ambulanta veterinara | pet shop | pet mobil | magazin veterinar online | taxi animale | cosmetica canina | vaccinari | implantare microcip
Home
Servicii
Oferte
Articole
Pet Shop
Contact
Intreaba

Complexul eozinofilic felin

Complexul granulom eozinofilic felin este o boala inflamatorie a pielii si care consta intr-un grup de leziuni care afecteaza pielea, jonctiunea muco-cutanata si cavitatea orala. In acest complex intalnim 3 tipuri de leziuni: ulcerul eozinofilic (indolent), placa eozionofilica si granulomul eozinofilic. Aceste leziuni sunt grupate împreună, deoarece ele pot să apară la acelaşi pacient şi pot răspunde la acelaşi tratament.

Nu există o predispozitie in functie de rasa pentru EGC, dar femelele se pare ca sunt mai predispuse la dezvoltarea de leziuni. Pisicile de varsta mica pana la mijlocie sunt cel mai afectate, iar adesea aceasta dermatoza este asociata cu limfadenopatie periferica.

Cauza EGC este necunoscuta, cu toate acestea, o hipersensibilitate de bază, cum ar fi o alergie alimentara, atopie, sau alergie la insecte (în special la purici si tantari), de multe ori a fost asociată cu aceste leziuni. Deoarece, de multe ori terapia cu antibiotice face sa se imbunatateasca semnificativ starea leziunilor sau chiar sa dispara si infectia bacteriana poate fi incriminata. Totuşi, răspunsul la antibiotice poate fi din cauza efectelor imuno-modulatorii ale terapiei cu antibiotice, mai degrabă, decât a oricăror proprietăţi antibacteriene. O predispozitie genetica se pare ca exista deoarece au fost observate leziuni de EGC atat la pisici care proveneau dintr-o colonie libera de agenti patogeni cat si la pisici care prezentau o diveristate genetica limitata. Deoarece, la pisicile afectate de EGC au fost identificati anticorpi antiepiteliali circulanti s-a postulat ideea ca EGC este o boala autoimuna.

Ca si masuri de diagnostic se poate apela la testele intradermale de alergie, trecerea pe o dieta de hrana hipoalergenica, controlul infestatiei cu pureci si indepartarea tantarilor. Aceste teste se pun in practica mai ales aunci cand ECG nu raspunde la terapia cu glucocoiticoizi. Alte teste diferentiale se fac pentru ulceratiile sau granuloamele infectioase ( bacteriene, micotice sau FeLV asociate) si de tumori In plus trebuie tinut cont ca expresia clinica a catorva tumori ( carcinom-scvamo-celular, limfom, fibrosarcom si carcinomul mamar) poate fi similara cu cea a granulomului eozinofilic. Citologia si/sau biopsia sunt recomandate pentru a exclude o neoplazie.

Din punct de vedere histopatologic se observa la nivelul sectiunilor din leziuni, aglomerari de mici dimensiuni de colagen degenerat printre fibre de colagen degenerat, acompaniate de eozinofile degranulate. Din punct de vedere dermatologic sunt trei forme de manifestare a aceste boli: placa eozinofilica, ulcerul indolent si granulomul eozinofilic.

Ulcerul indolent felin este o leziune cutanata, muco-cutanata sau orala. In general, majoritatea ulcerelor indolente, apar unilateral, pe buza superioara, dar pot apare si bilateral in cavitatea orala sau avand alta localizare cutanata. Obisnuit, aceste leziuni sunt bine circumcise cu o margine mai ridicata si de culoare rosu-brun si fara par. Aceste leziuni sunt non- pruritice, nedureroase si nesangerande. Rar, ulcerele buzei se pot tranforma malign, in carcinom scvamo-celular. Biopsia nu are rol de diagnostic ci de a exclude malignitatea leziunii. In acest caz eozinofilia este rar decelabila la nivel sanguin.

Placa eozinofilica felina este o leziune cutanata care poate apare oriunde la nivelul pielii, dar cel mai adesea este depistata pe partea ventrala a abdomenului si pe partile mediale ale corpului. Aceste placi cutanate se pot gasi singure sau asociate mai multe, avand dimensiuni intre 0,5 si 7 cm diametru. Ele sunt bine circumcise, cu o suprafata lucioasa, de forma ovalara, eritematoase, cu consistenta moale si ulecerate. In acest caz pruritul este sever. De cele mai multe ori caracterul moale al leziunii duce la ulcerarea leziunii. Prin amprenta citologica se deceleaza eozinofilele, iar neutrofilele sau bacteriile apar in cazul leziunii infectate. Biopsia pune in evidenta un grad variabil de hiperplastie, superficial sau profund, dermatita perivasculara cu eozinofilie care poate merge pana la o dermatita eozinofilica difuza sau interstitiala. Eozinofilia in sangele periferic apare frecvent.

Granulomul eozinofilic felin apare pe partile caudale ale corpului, pe fata sau in cavitatea orala (mai ales pe limba si pe bolta palatina). De asemenea, au fost raportate leziuni si pe pernitele picioarelor. Leziunile cutanate sunt obsnuit bine circumcise, lucioase, ferme, alopecice, eritematoase, cu o configuratie liniara. In general aceste leziuni sunt nepruriginoase si nedureroase. Leziunile de pe fata si cavitatea bucala au o configuratie papular-nodulara si sunt un motiv obisnuit pentru umflarea buzei de jos ( aspect de pisica bosumflata) si a gusei sau barbiei. Pisicile cu leziuni orale pot avea probleme de deglutitie (disfagie).

Tratment: Hipersensibilitatea la diversi alergeni (pureci, substante inhalante, hrana) pot fi investigate prin teste de alergie cutanate si eliminati factorii cauzatori. Terapia cu antibiotice (amoxicilina-clavulanata, cefadroxil, sau fluorochinolone), ar trebui să fie întotdeauna încercate empiric, în special în cazurile refractare. In cazul in care nicio cauza de baza nu poate fi stabilita, atunci se poate incerca terapia cu corticosteroizi (dexametazona, methylprednisolone, prednisolon). Corticosteroizii administrati pe cale orala ar trebui redusi ca si doza in zile alternative sau folosite doze reduse atunci cand sunt dati pe termen lung. Methylprednisolonul injectabil nu trebuie administrat mai mult 6-8 saptamani din cauza potentialului de a induce hiperadrenocorticism. Aurothioglucoza administrata injectabil saptamanal pe o perioada de 6-14 sapatamani, poate avea efecte benefice. In cazurile refractare se mai poate folosi clorambucil sau cyclosporina, insa cu monitorizarea valorilor hematologice. Alte metode de tratament includ: criochirurgia, radioterapia, excizia chirurgicala cu laser, adminsitrarea de interferon sau levamisol.[înapoi la articole]

farmacie veterinara
Copyright © 2009 Vet Express. Toate drepturile rezervate.
webdesign design-it