farmacie veterinara | ambulanta veterinara | pet shop | pet mobil | magazin veterinar online | taxi animale | cosmetica canina | vaccinari | implantare microcip
Home
Servicii
Oferte
Articole
Pet Shop
Contact
Intreaba

Tartrul dentar si boala periodontala la carnasiere (caine, pisica)

1. Placa bacteriana este un film aderent de bacterii, proteine salivare, celule si resturi alimementare care se ataseaza de structura dintelui, ce produc in timp inflamatia si distrugerea tesuturilor invecinate dintelui afectat.

2. Tartrul dentar este reprezentat de placa bacteriana mineralizata, obisnuit de culoare galben- maronie.

3. Placa bacteriana si tartrul dentar sunt factorii cheie in aparitia gingivitei. Gingivita este o inflamatie a gingiei, caracterizata de o reactie de hiperemie (aflux local de sange), gingie care poate sangera cu usurinta. In aceste conditii, marginile gingivale se ingroasa si se detaseaza de coletul dintelui.

4. Periodontita reprezinta inflamatia zonei periodontale si o agravare a gingivitei, cea mai comuna cauza a pierderii dintilor la caine si pisica. Aceasta se caracterizeaza prin:
- inflamatia zonei gingivale,
- pierderea atasamentului gingiei de dinte cu formarea unui spatiu intre cele doua structuri,
- exudat purulent,
- suprainfectii bacteriene locale (de obicei bacterii gram negative anaerobe si spirochete),
- subtierea osului alveolar,
- mobilitate crescuta a dintelui,
- si in final pierderea dintelui.
Alte semne clinice ale periodontitei sunt: halitoza (miros respingator al gurii), durere la nivel oral, anorexie. La pisica unele viroze (imunodeficienta felina produsa de FIV sau caliciviroza) pot produce boala periodontala.

Tratament

Curatarea periodica a placii si tartrului dentar. Placa bacteriana poate fi curatata prin periere cu o periuta de dinti folosind solutii sau pasta de dinti pentru caini, insa tartrul necesita o curatare profesionala in cadrul unui cabinet veterinar cu instrumente speciale sau folosind ultrasunetele, animalul necesitand a fi anesteziat in prealabil.

Antibioterapia (Amoxicilina, Metronidazol, Clindamicin sau Clavamox) timp de 7-14 zile.

Dieta alimentara
Aparitia tartrului dentar poate fi intarziat prin consumarea de alimente tari si mestecarea de alimente elastice (cum ar fi oasele din piele special create pentru curatarea dintilor la carnasiere).
Hrana uscata dieta pentru profilaxia tartrului dentar (ex Hill’s diet canine t/d) este conceputa din fibre speciale care curata mecanic suprafata dintelui si reduce astfel placa bacteriana si tartrul.
Mancarea semisolida si alte manacruri de consistenta moale stimuleaza formarea placii bacteriene dentare.

Ingrijirea cavitatii bucale acasa
Spalarea dintilor cainelui, minim de 3 ori pe saptamana. Pentru spalarea dintilor cainelui e necesar folosirea unei periute de dinti, a unei paste de dinti pentru catei (netoxica in cazul ingerarii) sau clorhexidinei diluate. Clorhexidina diluata se poate aplica sub forma de spray, pe o bucata de tifon sau sub forma de pasta/gel.
[înapoi la articole]
farmacie veterinara
Copyright © 2009 Vet Express. Toate drepturile rezervate.
webdesign design-it