farmacie veterinara | ambulanta veterinara | pet shop | pet mobil | magazin veterinar online | taxi animale | cosmetica canina | vaccinari | implantare microcip
Home
Servicii
Oferte
Articole
Pet Shop
Contact
Intreaba

Hipovitaminoza A la papagali si la alte pasari

Una din cele mai comune boli aviare pe care am intalnit-o in practica este hipovitaminoza A sau deficienta vitaminei A care poate fi sau nu asociata cu infectii secundare. Pasarile de companie (perusii, papagalii, canarii) sunt cele mai expuse la aceasta problema, deoarece sunt hranite majoritar cu o dieta exclusiva in seminte care este saraca in vitamina A.

Atunci cand deficienta vitaminei A se instaleaza, celulele mucoasei respiratorii, digestive si aparatului reproductiv sufera modificari de structura, facandu-le incapabile sa secrete mucus. Rolul mucusului este de a forma o pelicula protectoare care previne invazia microorganismelor patogene, si astfel deficienta vitaminei A sporeste capacitatea de patrundere a bacteriilor si a altor microorganisme prin bariera formata de mucusul de pe suprafata membranelor celulare.

Simptomele hipovitaminozei A depind de sistemul afectat (reproductiv, digestiv sau respirator) si de microorganismele care invadeaza tesutul.

Sistemul respirator este cel mai des afectat. Este necesar sa fie inspectata periodic cavitatea bucala a pasarii pentru a depista din timp semnele deficientei. Initial, puteti observa mici plachete albe pe partea superioara a gurii si/sau la baza limbii. Aceste placi se pot infecta ulterior formand abcese. Abcesele pot determina deformarea glotei (deschiderea traheei), cauzand respiratie dificila si chiar sufocare mecanica. Abcesele pot creste atat de mult incat acestea ajung sa blocheze choanele (orificiile posterioare ale foselor nazale, prin care acestea comunic─â cu faringele). Astfel, veti observa ca pasarea va elimina secretii nazale abundente, iar in jurul ochilor vor putea aparea si niste umflaturi evidente.

O pasare cu hipovitamioza A poate manifesta oricare din urmatoare simptome: stranut, scurgeri nazale, respiratie zgomotoasa, cruste in jurul narilor, letargie, depresie, diaree, slabiciune, decolorarea penelor, ochi umflati, secretii oculare, apetit scazut, respiratie urat mirositoare, o secretie lipicioasa si vascoasa la comisura ciocului, scurtarea sau pierderea cozii.

O parte din pasarile afectate de hipovitaminoza A pot muri ca un rezultat direct al acesteia. Acestea mor de obicei din cauza infectiilor secundare, prin scaderea imunitatii si instalarea incapacitatii organismului de a regenera celulele distruse. Infectiile secundare pot cauza distrugeri organice care vor conduce la moartea pasarii. Tratamentul presupune combaterea in primul rand a infectiilor care pun viata in pericol., urmand apoi corectarea deficientei de vitamina A care sta la baza producerii infectiilor, prin administrarea de injectii cu aceasta vitamina.

In majoritate dietele scazute in vitamina A sunt lipsite si de alte vitamine, proteine si minerale, asadar preventia trebuie sa aiba ca obiectiv o imbunatatire generala a nutritiei prin suplimentarea cu vitamine si minerale. In plus, pentru o buna calitate a hranei papagalii si celelalte pasari de companie pot primi pe langa un amestec de seminte pe baza de sofran si alimente de culoare galbena sau verde intens (cu cateva exceptii).

Pentru a fi sigur ca pasarea este protejata de hipovitaminoza A, oferiti-i alimente cum ar fi: broccoli, ardei iute rosu, morcovi, cartofi dulci, napi, ridichii, spanac, andive, unt, ficat de vita, galbenus de ou. De asemenea administrand zilnic un supliment vitaminic sub forma de praf va ajuta sa preveniti aceasta boala obisnuita la pasarile de companie.

[înapoi la articole]
farmacie veterinara
Copyright © 2009 Vet Express. Toate drepturile rezervate.
webdesign design-it