farmacie veterinara | ambulanta veterinara | pet shop | pet mobil | magazin veterinar online | taxi animale | cosmetica canina | vaccinari | implantare microcip
Home
Servicii
Oferte
Articole
Pet Shop
Contact
Intreaba

Pancreatita cronica la caine si pisica

Pancreatita cronica este o afectiune inflamatorie de lunga durata a pancreasului, caracterizata prin fibroza si modificarea tesutului glandular a pancreasului, ceea ce duce la deficiente de secretie a enzimelor digestive si a hormonilor. Acestea fac ca animalele afectate de pancreatita cronica sa sufere de perturbari in digestia alimentelor, malabsorbtie si diabet.

Cea mai frecventa cauza a pancreatitei cronice este calcifierea, cel mai frecvent cauzata de hranirea cainelui sau pisicii cu alimente bogate in proteine si grasimi (resturi din alimentatia oamenilor) .

Cauze mai putin frecvente ale calcificarilor pancreatice: hiperparatiroidism, predispozitia genetica, malnutritia pe termen lung.

Al doilea grup de pancreatite cronice este constituit de formele mai putin comune ale acestei afectiuni, numite pancreatite obstructive. Pancreatita obstructiva poate avea multe cauze: unele tipuri de cancer pancreatic, tumori sau ingustari ale ductului pancreatic, cicatrizarea ductului biliar dupa pancreatite acute si compresia externa ca si leziunile determinate de traume.

Simptomele precoce ale pancreatitei cronice sunt:
- durerile abdominale,
- perioade de slabire
- icter.

Principalul simptom al pancreatitei cronice este durerea abdominala, aparuta brusc si care dureaza cateva ore sau zile. Alimentele bogate in grasimi pot provoca durerea.

Un alt semn precoce al pancreatitei cronice este prezenta unor perioade de ingalbenire a tegumentelor (icter), aparute dupa criza de durere. Simptomele pancreatitei cronice care apar mai tarziu sunt semne ale insuficientei pancreatice: malabsorbtie caracterizata prin diaree uleioasa, scadere in greutate progresiva si constanta si diabet.

Istoricul si evolutia imagistica a pancreasului sunt cele mai importante pentru diagnosticarea pancreatitei cronice. Un istoric care cuprinde: perioade intermitente de pierdere in greutate si icter este caracteristic pentru aceasta afectiune (pancreatita cronica). Confirmarea diagnosticului de pancreatita cronica in primele stadii de evolutie este dificila. In confirmarea acestui diagnostic sunt importante ultrasonografia si radiografia abdominala.

Pot fi necesare multe alte teste, in functie de situatie, cum ar fi: gastroscopia. Aceasta este necesara mai ales atunci cand trebuie facut diagnostic diferential cu alte afectiuni.

Calcifierea zonelor de fibroza progresiva a pancreasului poate duce la ingustarea ductelor pancreatice, sau chiar la obturarea completa a acestora, ceea ce favorizeaza aparitia chistilor de retentie. La randul lor, acestia se pot infecta si pot crea abcese. Complicatiile acestora pot duce la perforarea in tesuturile si organele vecine, ceea ce cauzeaza peritonite, ascita, pleurezie sau chiar - foarte rar - mediastinita (o inflamatie foarte periculoasa a zonei de centru a toracelui).

Alte complicatii posibile includ: ascitele (acumulare de lichid in abdomen) si icter dat de ingustarea ductului biliar comun; aproximativ 10% dintre pacienti au simptome ale sangerarii gastrointestinale.

Tratamentul de baza al pancreatitei cronice este eliminarea cauzei afectiunii.

In caz de pancreatita cronica calcifiata se vor exclude alimentele grase si bogate in proteine din hrana cainelui sau pisiscii afectate.

Tratamentul conservativ al pancreatitei cronice consta in special in tratarea principalelor doua simptome: durerea si insuficienta pancreatica.

Este necesara stabilirea unei diete adecvate pentru ca, de obicei, apar mai multe perturbari metabolice la animalele cu pancreatita cronica. Ele sunt determinate de digestia si absorbtia deficitara la nivelul tractului gastrointestinal, ca si de ingestia deficitara (cantitativ sau calitativ) de alimente, ceea ce duce inevitabil la malnutritie.

Dieta trebuie sa fie hipercalorica, pentru a preveni scaderea masei corporale. Datorita scaderii abilitatii de a digera si de a absorbi, ratia alimentara zilnica trebuie fractionata in 3-4mese/zi. Cantitatea de grasimi din alimente trebuie sa nu depaseasca 50g/zi.

Aceasta pentru ca mesele abundente, in special cele bogate in lipide, pot creste durerea.

Daca este diagnosticat si un diabet, trebuie recomandata o dieta specifica diabeticilor, impreuna cu un tratament farmacologic.

Una dintre trasaturile tipice ale pancreatitei cronice este durerea acuta, sub forma de atacuri aparute brusc. Durerea poate sa fie determinata de multe cauze. Cea mai frecventa cauza a durerii din pancreatita cronica este cresterea presiunii in ductele pancreatice, datorita ingustarii lor si datorita prezentei in lumen a calculilor, care impiedica circulatia sucului pancreatic. Durerea poate deasemenea sa apara datorita unei complicatii a pancreatitei cronice. In functie de cauza care o determina, exista diferite metode de tratament, cum ar fi dieta, preparatele de substitutie enzimatica pancreatica, antialgice, tratament chirurgical si altele.

Daca simptomele sindromulului de malabsobtie devin manifeste clinic, prima masura trebuie sa fie reducerea ingestiei de grasimi, pana la un maxim de 50g pe zi, ca si administrarea de vitamine liposolubile (A, D, E, K), vitamine din grupul B si folati. In cazuri rare de insuficienta pancreatica exocrina severa, pentru a echilibra lipidele pe care pacientul le pierde prin maldigestie, este necesar sa se administreze trigliceride cu lant mediu (MCT - medium chain triglycerides). Incercarile de imbunatatire a tratamentului pancreatitei cronice din ultimii ani sunt reprezentate de compusii antioxidanti (vitamina C, E, selenium, caroten).

[înapoi la articole]
farmacie veterinara
Copyright © 2009 Vet Express. Toate drepturile rezervate.
webdesign design-it